Telefon
WhatsApp
Asansör Kuyusu Su Yalıtımı

Asansör Kuyusu Su Yalıtımı

Asansör kuyusu su yalıtım uygulamları, yapıların ilk yapım esnasında yanlış veya eksik yapılan temel-perde su yalıtımı uygulamaları, eksik yapılan su izolasyonlar ile detaylara uyulmayan su yalıtım uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Asansör kuyuları bina temel seviyelerine en alt kotunda ve yeraltı sularına en çok maruz olan bölgelerdir. Bu sebeple bina temelinden kaynaklanan su yalıtım problemlerinde ve hatalı, eksik yapılan su yalıtım uygulamaların da ilk olarak asansör kuyularında (kovalarında) su sızıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni ise yanlış ve eksik yapılan temel ve perde su yalıtım uygulamaları diyebiliriz. Bina ana yalıtım sisteminde en çok önem kazanan ve binalarda en fazla problemlerin göründüğü yerler asansör kuyusuları söylenebilir.

Asansör kuyusu izolasyonu uygulamasında ilk yapım esnasında bina temel su yalıtımı ile birlikte bohçalama adı verilen sistem mantığında yapılması gerekmektedir. Yani binamızı bir poşet içerisine alarak, toprakla temas eden bütün duvarlarının yer altı sularından etkilenmemesini sağlamaktır. Eğer bina yapımından sonra asansör kuyularında su yalıtım problemleri ile karşılaşılırsa, bina temel yalıtımı tekrardan yapılması yapmak mümkün olmadığından asansör kuyusunun içinden negatif izolasyon kristalize su yalıtım uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu tarz problemli noktalarda bu yönlemlerle garantili ve kesin çözümler üretilmektedir. Tabi burada yapılacak negatif yönden kristalize su yalıtım uygulamasının başarısı ise uygulama yapılacak olan yüzeydeki beton yüzeylerin sağlamlığı ile doğru orantılı olmaktadır.

Negatif yönden kristalize su yalıtımlarının uygulamak için en önemli kriter, su yalıtım uygulaması uygulanacak yüzeylerin ana beton yani sağlam beton yüzeyi olması gerekmektedir. El ile karıştırılmış bir beton, sıva yapılmış duvar yüzeyi, boya yapılmış duvar yüzeyi ile zemine sonradan yapılmış şap betonu olmaması gerekmektedir. Uygulama yapılacak olan yüzeylerin kesinlikle hazır betondan yapılmış bir beton yüzey olması gerekmektedir. Negatif su yalıtım uygulamları mevcut beton yüzeyin kapiler boşluklarına entegre edilerek, beton içerisinde geçirimsiz bir katman oluşturmaktadır. Bu yüzden uygulama yapılacak yüzey betonu ne kadar sağlam olursa yapılacak uygulamanın uzun ömürlülüğüde o kadar iyi olacaktır.

Asansör boşluğu su yalıtım uygulamasında muhakkak negatif yönden kristalize su yalıtım uygulaması yapılması gerekmekte olup, eğer soğuk derz bölgesi veya beton yüzeyinde yapısal çatlak bulunuyorsa bu bölgelere asansör kuyusu enjeksiyon uygulaması yapılması gerekmektedir. Kristalize su yalıtım malzemeleri, toprak dolgu bölgesinden yani negatif yüzeyden gelen belirli bir orandaki su basıncına çözüm sağlayabilir. Eğer beton yüzeyinde bulunan bir çatlak veya betonda bulunan soğuk derz bölgesi varsa, bu bölgelerden asansör kuyusu içerisine çok daha yüksek basınçlarda su girişleri olmaktadır. Asansör kuyusuna giren basınçlı suyun basıncını düşürmek ve hatta gelen suyu kesmek için poliüretan enjeksiyon su yalıtım uygulaması yapılması gerekmektedir. Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı ile çok uzun vadede çatlak bölgelerinden problem yaşanması çok zordur. Enjeksiyon su yalıtım uygulama sonrasında suyun beton içerisinde başka noktalardan sızmasını engellemek için asansör kovasının bütün yüzeylerine negatif kristalize su yalıtım uygulaması yapılması gerekmektedir. Negatif su yalıtım uygulaması asansör kuyuları içerisinde kesinlikle yapılması gereken bir su yalıtım uyguladır. Poliüretan enjeksiyon su yalıtımı uygulaması ise ihtiyaç dahilinde uygulanması gerekmektedir.

TEKLİF FORMU